Micro

Toneelvereniging Micro repeteert iedere dinsdagavond in een eigen clubgebouw in Dieren, wij tellen 16 leden.
Onze eerstvolgende voorstelling is ” ’t kon hier wel spoken” op 4 november 2023 in Cultureelcentrum Theothorne te Dieren.

Wilt u met ons meespelen? Of heeft u wellicht interesse in decorbouw, belichting of geluid? Lid zijn van de Micro-familie is leuk en gezellig! Loop voor een eerste kennismaking gerust eens bij ons binnen op een dinsdagavond, de koffie staat voor u klaar!

Geschiedenis

Ontstaan als afsplitsing van de Hervormde Commissie Bijzondere Diensten, een organisatie waar niet alle leden voorstanders waren van het oprichten van een toneelvereniging. We spreken dan over 1958!

De heren Gerrit Brunsveld en Wietse Feenstra zetten door en volgens de statuten ontstond zo op 1 oktober 1958 de Toneelvereniging ‘Micro”. Deze naam werd gekozen omdat het ledenaantal van dat moment erg ‘micro’ was.

Met de huiskamer (Troelstrastraat 78 in Dieren) van het echtpaar Brunsveld als oefenruimte, werd gerepeteerd voor de opvoering van het allereerste stuk: ‘Vader Jacob’. De première vond plaats in zaal Wegman, waar overigens nog vele stukken zouden worden opgevoerd. Na de opening van Cultureel Centrum Theothorne (1967) werden de uitvoeringen daar gehouden. Met stukken als ‘Pinky, ’t blanke negermeisje’ en ‘Strikt Zakelijk’ timmerde Micro flink aan de weg.

De oefenruimte bij de familie Brunsveld was inmiddels ingeruild voor het gebouw ‘Nieuw Dieren’ en daarna het Clubhuis aan de Prinsenstraat waar successen als ‘Mandje met eieren’ en ‘Hoekse en Kabeljauwse twisten’ geoefend werden. Het laatst genoemde stuk was ook het meest succesvolste. Dit stuk is maar liefst 26 keer op de planken gebracht. Als repetitielokaal fungeerde ook het oude schoolgebouw aan de Lassuslaan, ’t Keteltje aan de Adm. Helfrichlaan, in de voormalige brandweerkazerne aan de Semmelweisstraat en het verenigingsgebouw De Immenhof.

Onlosmakelijk verbonden met toneel zijn natuurlijk de regisseurs. In vogelvlucht van verleden tot heden: de heren Straayer, Weijenberg, Remmelink, Thijssen, Dries Hermsen, Martin Brunsveld, Edwin Goldman, Hennie Meijerink, Dick van Ooyen en Henk Holterman en wederom Dick van Ooyen en Hennie Meijerink. Micro heeft maar eenmaal een vrouwelijke (top!)regisseuse gehad, namelijk Diny Stuart.